Waarheid en mythen over dysbiose

Woord "dysbiose" iedereen heeft er al meer dan twaalf jaar van gehoord. Deze diagnose wordt soms letterlijk vanaf de eerste maanden aan een kind gesteld en achtervolgt een persoon zijn hele leven. Dus wat is deze ziekte en hoe deze te genezen??

De dokter vertelt hierover aan de lezers van Passion.ru.

De meesten van ons weten door advertenties dat er goede bacteriën zijn "lacto" en "bifido".

Ze overleven op wonderbaarlijke wijze in yoghurt en kefirs en worden een maand bewaard in de winkelrekken en in onze koelkasten. Maar in de darm sterven dergelijke bacteriën gewoon – ze gaan onmiddellijk dood.

Jonge, slanke en mooie mensen die niet verbaasd zijn over het probleem van overgewicht, vitaminegebrek, gespleten haarpunten en een ongezonde huid, zitten vol met dergelijke bacteriën.!

Maar als er maar een paar zijn, dan is dit dysbiose, waaruit de maag kookt, carrière instort, seks geen vreugde is en vitamines verdwijnen!

U en ik zijn echter denkende mensen en vertrouwen niet blindelings op advertenties. Laten we voor opheldering naar de geneeskunde gaan!

Het blijkt dat zo’n diagnose helemaal niet bestaat..

Wetenschappelijke publicaties spreken elkaar tegen en artsen worden gedwongen een verouderde term te verbergen "dysbiose" onder verschillende namen van syndromen: prikkelbare darmsyndroom, klein bacterieel overgroei-syndroom
darm, schending van microbiële besmetting van de dikke darm, intestinale dysbiose, enz..

Wat zit erin?

Er zijn onwankelbare waarheden. Het is dus bekend dat de eerste bacteriën bij de geboorte de menselijke darm binnendringen..

De meeste zijn echter onderweg. Alleen die microben blijven voor eeuwig wonen, waarvoor de darmen van de baby een comfortabel appartement leken te zijn..

Als de baby borstvoeding krijgt, moet ongeveer 99% van de microflora bifidobacteriën zijn.

Als een kind met een formule wordt gevoed, nadert de samenstelling van zijn flora binnen enkele maanden "een volwassene".

Met de uitbreiding van het dieet wordt het geleidelijk verrijkt "microflora landschap" – dit is de naam van de gemeenschap van darmhuurders.

Niet alleen de hoeveelheid is belangrijk, maar ook de samenstelling en locatie van microben in de darm. Zo zouden er bijvoorbeeld in de dunne darm tien keer minder bacteriën moeten zijn dan in de dikke darm.

Het aantal verschillende soorten microben in de darmen van een volwassen persoon is groter dan 400 soorten en hun totale gewicht is ongeveer 2 kg.

Voor de vitale activiteit van dergelijke biomassa wordt ongeveer 20% van de voedingsstoffen die de darmen binnenkomen verbruikt, en ongeveer 10% van alle energie.

Uiteraard samenwonen met zo "vraatzuchtig" inwoners zijn goed voor ons, en we geven ze niet voor niets te eten.

Functies van darmmicroben

– vernietigt pathogene bacteriën die de darmen zijn binnengedrongen. In het experiment werden muizen met dysbiose geïnfecteerd met dysenterie.

En toen kregen sommige proefpersonen bifidobacteriën met voedsel. Knaagdieren eten "nuttig" ziektekiemen niet ziek.

– verzacht viraal "raken". De darmmicroflora verzamelt pathogene virussen op het oppervlak van zijn cellen, alsof ze de darmcellen afschermt en beschermt tegen beschadiging. "Zit vast" voor microben worden virussen samen met de darminhoud uit het lichaam verwijderd.

– creëert een mechanische barrière, synthetiseert slijmcomponenten, biologisch actieve stoffen die de darmwand omhullen en beschermen tegen fysische en chemische invloeden.

– deelnemen aan de vertering en assimilatie van vetten, complexe koolhydraten, eiwitten en vele mineralen;

– bevorderen de juiste uitwisseling van galzuren, die spijsvertering zijn

– een biosynthetische functie uitvoeren (aminozuren, biologisch actieve stoffen, vitamines synthetiseren).

Toegegeven, er moet worden opgemerkt dat vitamines voornamelijk in de dikke darm worden gesynthetiseerd en in dit deel van het maagdarmkanaal niet langer worden geabsorbeerd..

3. Reinigend en antiallergisch

– peristaltiek verbeteren – de samentrekking van de darm vergroten en zo bijdragen aan de tijdige lediging ervan;

– reinig het lichaam van gifstoffen. In termen van hun antitoxische functie worden darmmicroben gelijkgesteld aan de lever;

– antiallergische eigenschappen hebben.

Traditioneel wordt aangenomen dat dysbiose een afname is van het aantal darmbacteriën. Dit is niet waar!

Bij dysbiose vindt een herverdeling van de flora plaats door de hele darm: een normaal dunbevolkte dunne darm is gevuld met een groot aantal bacteriën en hun soortensamenstelling verandert in de dikke darm.

In plaats van nuttige en bekende soorten, pathogeen (ziekteveroorzakend).

Er zijn veel redenen voor de schending van de soortensamenstelling en het aantal micro-organismen in de darm, en ze werken meestal in combinatie.

"Nuttig" bacteriën sterven:

als ze niets te eten hebben. Dit gebeurt wanneer het dieet onevenwichtig is, arm aan plantaardige vezels en gefermenteerde melkproducten..

als ze zich ongemakkelijk voelen. Bij verschillende ziekten (colitis, pancreatitis, cholecystitis, gastritis, hepatitis, etc.) verandert de pH in de darm. Onder de veranderde omstandigheden worden het metabolisme en de integriteit van de cellen van darmmicroben verstoord.

als hun plaats wordt ingenomen door agressieve broeders – pathogene bacteriën, micro-organismen, wormen, schimmels. Dit gebeurt wanneer:

– niet-naleving van hygiënevoorschriften, chronische infecties, immunodeficiëntie;

– gebrek aan spijsverteringsenzymen (met pancreatitis, cholecystitis, hepatitis, gastritis, maagzweer).

In dit geval wordt voedsel niet volledig verteerd en begint het te gisten, waardoor het een uitstekend substraat wordt voor de groei van pathogene flora;

– met vertraagde of versnelde stoelgang, wat niet alleen gebeurt bij ziekten van het maagdarmkanaal, maar ook bij stress, hormonale stoornissen, op oudere leeftijd.

Mensen zitten in een speciale risicogroep na operaties aan de buikorganen..

bij langdurig gebruik van bepaalde geneesmiddelen (antibacteriële geneesmiddelen, corticosteroïden, orale anticonceptiva, laxeermiddelen, antisecretoire middelen en cytostatica), evenals conserveermiddelen, kleurstoffen, smaakversterkers.

Bijna alle bekende symptomen en ziekten worden momenteel in verband gebracht met een schending van de darmmicroflora..

Hoewel andere organen van ons lichaam microbiële symbionten hebben.

De microflora bevindt zich in de mond, op de huid, in de talg- en zweetklieren, op het oppervlak van de amandelen, in de bronchiën, in de vagina, enz..

Het is echter de darminhoud die alles is "zonden"​

– onstabiele ontlasting, opgeblazen gevoel, winderigheid, kokhalzen, gerommel en buikpijn, galstenen, bitterheid in de mond, hepatitis;

– frequente cystitis, urolithiasis, pyelonefritis;
– ontstekingsziekten in de gynaecologie;

– atherosclerose en hypertensie;
– voedselallergieën, frequente verkoudheden;
– vitaminetekort en zwaarlijvigheid;

– bronchiale astma en chronische bronchitis;
– bloedarmoede, zwakte, vermoeidheid, prikkelbaarheid, depressie, slecht slapen;
– huid- en oncologische ziekten.

Er zijn veel redenen voor al deze symptomen en ziekten, maar in het geval dat de diagnose doodloopt of de behandeling van de directe oorzaken niet het gewenste effect heeft, blijft het bestaan. "plicht" diagnose – dysbiose.

Waar is het bewijs?

Wat kan de moderne geneeskunde bieden voor een nauwkeurige diagnose van dysbiose??

Meestal bieden ze in de kliniek ontlastingcultuur voor dysbiose.

De resultaten van deze analyse zijn echter niet doorslaggevend. Ten eerste toont de analyse de toestand van microben die alleen in het lumen van de dikke darm leven, en in het distale (terminale) deel ervan.. "Bevolking" de dunne darm blijft buiten ons bereik.

Ten tweede geven laboratoriumassistenten alleen een mening over 8-12 soorten microben, terwijl hun aantal in de darm meer dan 400 is.

Ten derde is het voor een betrouwbare diagnose vereist om de inhoud van de darm te verzamelen
Transporteer het materiaal onder steriele omstandigheden op een bepaalde temperatuur en lever het binnen 3-4 uur af in het laboratorium. Anders worden de resultaten scheef..

Er is nog een andere techniek: kweek van een aspiraat van de dunne darminhoud of een biopsie van de wand van de dunne darm.

In dit geval krijgen we gegevens over de toestand van de flora in de dunne darm. Maar dergelijke diagnostiek wordt zelden gebruikt..

Er zijn ook indirecte methoden die het mogelijk maken om de toestand van de darmmicroflora te beoordelen..

Deze omvatten chemische methoden: gas-vloeistofchromatografie en massaspectrometrie.

Voor de analyse wordt de inhoud van de darm gebruikt, waarin de concentratie van stoffen – afvalproducten van de microflora wordt bepaald, en vervolgens wordt een conclusie getrokken over de kwalitatieve en kwantitatieve samenstelling ervan.

Ademtesten worden ook gebruikt, wanneer de afvalproducten van bacteriën in de uitgeademde lucht worden bepaald..

Deze methoden kunnen echter alleen worden gebruikt als een voorlopige diagnose, aangezien het percentage foutieve resultaten hoog is..

Het grootste probleem van diagnostiek is dat er tot nu toe over de hele wereld geen concept bestaat van de norm van intestinale biocenose.

Het is bekend dat de samenstelling van darmmicroben verandert afhankelijk van het seizoen, het weer, het klimaat, de voedingsgewoonten, tijdens de periode van herstel na een ziekte, enz. Ernstig onderzoek op dit gebied is echter nog niet gedaan..

Daarom is het onmogelijk om de verkregen testresultaten nauwkeurig te interpreteren..

Simpel gezegd, als, tegen de achtergrond van klinische symptomen van de ziekte, de resultaten van uw analyse zullen zijn "voorwaardelijk normaal", dan zal niemand ze geloven, omdat alles aan de bovenstaande diagnostische onnauwkeurigheden wordt toegeschreven.

En als sommige indicatoren verder gaan, dan zal dit dienen als bevestiging van dysbiose, ondanks de mogelijkheid van tijdelijke, fysiologische afwijkingen in de samenstelling van uw flora.

Dus wat moet je doen? Om behandeld te worden of niet? En als u wordt behandeld, dan met wat en wanneer?

Het is mogelijk dat het oplossen van het probleem van dysbiose de toekomst van de geneeskunde is.

Het is tenslotte niet voor niets dat er theorieën zijn volgens welke alle ziekten op de een of andere manier in verband worden gebracht met micro-organismen en virussen..

Men hoeft alleen de normale verhouding van microflora in het lichaam te herstellen, pathogene bacteriën, virussen, protozoa en schimmels te verwijderen,

hoe immuniteit goed zal werken, metabolisme zal verbeteren, en er zullen meer langlevers onder ons zijn.

Misschien zal het medicijn van de toekomst zich eigenlijk alleen bezighouden met het handhaven van een normaal leven en het voorkomen van ziekten..

Aan de andere kant kan de belangstelling van de huidige geneeskunde voor dysbiose niets meer dan een mode blijken te zijn..

Jaren zullen voorbijgaan en pogingen om de complexe relaties van microben in onze darmen te verstoren, zullen worden gezien als een verspilling van tijd en geld, en andere, nu onbekende oorzaken van ziekten zullen naar voren komen..

Op de een of andere manier, maar nu anders

geneesmiddelen voor de correctie van dysbiose:

Prebiotica ("Duphalac", "Calciumpantothenaat", "Lysozyme" en anderen) zijn medicijnen die de darmen voorbereiden op kolonisatie met normale microflora en er comfortabele omstandigheden voor creëren. Ze bevatten meestal plantaardige vezels..

Prebiotica omvatten ook voedingsproducten zoals maïs, havermout, roggebrood, peulvruchten, vruchtensappen, zemelen, zuivelproducten, enz..

Probiotica ("Lactobacterin", "Bificol", "Bifiform", "Linex", "Biovestin", "Trilact", "Narine") zijn preparaten die normale darmmicroflora bevatten.

De eigenschappen van probiotica zijn ook aanwezig in gefermenteerde melkproducten verrijkt met lacto- en bifidobacteriën.

Maar let bij het kopen van dergelijke producten op de samenstelling en de vervaldatum..

Als het product levende gefermenteerde melkculturen bevat, mag het niet langer dan 3-4 dagen worden bewaard..

Synbiotica ("Biovestin-lacto", "Maltidophilus", "Laminolact") – gecombineerde preparaten van pro en prebiotica – "twee in een".

In sommige gevallen is het raadzaam om de correctie van dysbiose te beginnen met het gebruik van intestinale antiseptica, antibiotica, bacteriofagen die de pathogene flora in de darm doden en "vrijlating" plaats voor normaal.

Na het innemen van deze medicijnen is het noodzakelijk om sorptiemiddelen te gebruiken die de gedode micro-organismen en hun toxines verwijderen.

Daarna worden pre- en probiotica voorgeschreven in lange kuren.

De praktijk leert echter dat het goed presteert "in vitro" medicijnen hebben niet altijd het gewenste effect in het lichaam.

De flora die met probiotica wordt geïntroduceerd, verdwijnt vaak na het einde van de kuur, ongeacht het bedrag dat u in de apotheek aan de medicijnen hebt uitgegeven.

Feit is dat dysbiose meer een gevolg is dan een oorzaak van ziekten..

In een ziek lichaam "nuttig" bacteriën schieten eenvoudigweg niet wortel, hoeveel van hen zijn dat wel "fabriek".

Net als atherosclerose en obesitas ontwikkelt dysbiose zich onder invloed van vele factoren. En het is onmogelijk om hem te genezen door alleen maar medicijnen te slikken..

Voordat u met microflora omgaat, is het noodzakelijk om chronische ziekten te behandelen, vooral het maagdarmkanaal..

Het is belangrijk om zich te ontdoen van infectiehaarden in de mond, KNO-organen, om immuunstoornissen te corrigeren. Een uitgebalanceerd dieet is essentieel.

Dat wil zeggen, u moet de meest gunstige voorwaarden creëren voor kolonisatie van de darm, en pas daarna aan de slag gaan.